DJ, liveband eller Spotify på bröllopsfesten?

Brud vid DJ-bänk på bröllopsfest

Vad skapar bäst drag på dansgolvet? Spelar det egentligen någon roll om man väljer DJ, ett band eller helt enkelt skapar en egen Spotify-lista för dansgolvet på kvällen? Låt oss reda ut skillnaden så att ni kan fatta beslut om underhållning till er bröllopsfest.

Spotify

En lösning som en del väljer är den som kanske förefaller vara den enklaste, att helt enkelt skapa en lista på Spotify eller liknande musiktjänst. Man kan skapa en delad spellista där gästerna själva kan lägga till sina favoritlåtar på förhand och på så sätt får man en lista med alla gästers personliga favoritlåtar.

Det finns några saker att se upp med här. En spellista med allas personliga favoritlåtar saknar helt styrning, även om varje låt kan vara en bra danslåt i sig själv. Att få ett dansgolv att koka handlar mycket om timing, att spela rätt låt vid rätt tillfälle. Här finns ingen som läser av hur dansgolvet reagerar på en låt och kan parera när en låt inte landar riktigt rätt på samma sätt som en DJ kan.

Ett annan mycket valigt förekommande problem med Spotify-listor på bröllopsfester är att de tenderar skapa lika många DJs som ni har gäster på bröllopet. När klockan är sent skall gäster byta låt till sin egna favoritlåt, det skall ändras i spellistan och nya låtar skall läggas till. Det dyker upp en låt i spellistan som någon inte uppskattar och 20 sekunder in i låten byter de till nästa låt. Många av oss har upplevt fenomenet på olika privatfester där alla skall ändra musik och det är inget ni vill ha på dansgolvet till er bröllopsfest.

Den stora fördelen med egen Spotify-lista är den uppenbara; det är den absolut billigaste lösningen.

Liveband

Visst är det något magiskt med musik som framförs live. Vi älskar livemusik och med rätt band vid rätt tillfälle kan det verkligen skapa en fantastisk känsla och så även på bröllopsfester.

Det vanligaste är att liveband spelar i flera set mellan 40-60 minuter och däremellan tar paus. Hur långa pauser som önskas varierar mellan olika band och vår erfarenhet är att på en bröllopsfest med fyra timmars dans brukar bandet oftast spela 3×45 minuter. Då återstår 1h 45min av dans som måste fyllas med något annat. Om budgeten tillåter går det givetvis kombinera liveband med en DJ som spelar under bandets pauser och avslutar dansgolvet in på småtimmarna. Andra väljer att sätta på en förbestämd Spotify-lista med de utmaningar som kan uppstå (se ovan).

DJ

En riktiigt duktig bröllops-DJ är en DJ med bred bakgrund. Det är en DJ som med sitt musikkunnande och stora erfarenhet kan läsa av ett dansgolv och styra musiken för att skapa en riktigt bra stämning. Det är en artist som är ödmjuk, trevlig och lyssnar på såväl era som era gästers önskemål och förvandlar dem till underbar dans.

En DJ går givetvis att kombinera ihop med ett liveband eller med vår populära hybridlösning, att kombinera DJ ihop med exempelvis en duktig saxofonist.

DJ och Saxofonist

DJ och Saxofonist-duo är vad vi anser vara den absolut bästa lösningen för bröllopsfester. Ni får alla fördelarna med en DJ samtidigt som ni får live-inslag med en duktig saxofonist. Våra saxofonister har trådlös mikrofon på saxen och kan dansa ut och spela på dansgolvet bland gästerna – en riktig partyhöjare.