Lokal för bröllopsfest?

Det är många aspekter att tänka på när man ska välja lokal till bröllopsfesten. Dels att hitta en lokal med rätt atmosfär för festen, att det finns tillräckligt med plats för alla gäster i den sittning ni önskar, servering av mat och dryck, dekorationer och annat. Det är många saker som ska falla på plats och om man vill få bra hjälp är det alltid ett bra tips att anlita en duktig bröllopskoordinator. Det vi är bra på är att skapa bra förutsättningar för fest.

Vad ska man tänka på för att få bra fest och dans?

Det viktigaste är ju att bjuda många partyglada vänner som gillar fest och dans men även lokalens utformning spelar in och här lyfter vi tre aspekter att ta i beaktning vid val av lokal.

Lokalens storlek

En stor lokal är inte alltid det bästa valet för ett intimt kokande dansgolv utan ofta kan det snarare bli mer tryck i en något mindre dansyta än vad man kanske tänker sig. I en stor lokal blir gästerna mer utspridda. Lokaler med många olika rum gör att gäster sprider sig efter middagen och vissa tillfällen kan det kännas som att festen avtar tidigt men i själva verket är det för att gästerna spridit ut sig över de olika ytorna.

Utformning på lokalen

Det finns jättemånga fina lokaler men som saknar tillräckligt bra ventilation och AC-anläggning. Om ni planerar för att alla män skall bära full kostym eller liknande så kan det lätt bli en pina i sommarvärmen med många gäster i samma lokal utan tillräcklig ventilation. För dålig ventilation kan även påverka feststämningen då många gäster väljer att gå utomhus efter middagen för att svalka sig istället för till dansgolvet.

Dans och middag i samma lokal

I vissa lokaler är dans och middag i samma lokal som gäller. Om bord och stolar skall dukas bort för att skapa utrymme för dans är omställningstiden otroligt viktig. Vår erfarenhet är att vissa lokaler är rutinerade och snabba i att ställa om från middag itll dans medans andra kan ta 45-60minuter på sig att duka undan vilket skapar ett vacuum efter middagen och gör gästerna trötta innan dansen ens hunnit igång.

Om dansen är i ett annat rum än middagen kan det vara värt att överväga att stänga igen middagslokalen när dansen drar igång. Risken är annars att gäster sprider sig över flera utrymmen vilket skapar känslan av att färre gäster stannar efter middagen.

Bröllopsfest i skärgården

Många lockans av det romantiska med bröllop ute på någon av de vackra öarna i skärgården och visst är det fint. Men det är lätt att underskatta de logistiska utmaningar som ett bröllop i skärgården medför.

De öar som trafikeras av bilfärjor (Hönö, Öckerö, Hälsö, Björkö etc.) brukar sällan innebära några problem med logistiken. Vissa öar, som Marstrandsön går att ta sig till med bil men med vissa begränsningar och extra kostnader.

De öar som endast har passagerartrafik och där det råder bilförbud på ön kräver en annan planering. Vissa DJs släpar utrustning på vagnar över passagerarfärjorna men vi har oftast inte den möjligheten för att kunna leverera våra premiumtjänster utan vi löser det tillsammans med de transportfärjor som finns i skärgården som sköter varuleveranser, sophantering och annan service ute på öarna.

Vi har erfarnehet, kontakter och försäkringar för dessa bröllop och när ert bröllop ska bli det lilla extra, då är Festkungen rätt leverantör.

Barens placering

Bröllopsbar

Om det finns bar i lokalen är det en stor fördel om den är placerad vid dansgolvet. Vissa lokaler har baren i ett helt annat rum eller annan del av byggnaden, vilket skapar en distans mellan dansgolvet och baren. Efter middagen är det bästa att ha en yta som blir den gemensamma nämnaren med bar och dansgolv på samma ställe.

Lokaler som tillåter rökmaskiner

Det gör enorm skillnad på dansgolvet om man kan använda lite lätt rök. Utan rök syns inga ljusstrålar i luften utan endast som prickar och mönster som dansar runt på väggarna. Röken får ljuset att framträda i luften och det skapar förutsättningar för betydligt häftigare ljussättning. Något att ta i beaktande när ni väljer lokal för er bröllopsfest helt enkelt.

Konkreta tips på lokaler

1. Bjertorp Slott – Premiumvalet

Bjertorp slott

Vårt överlägsna förstahandsval för en riktig premiumupplevelse. Här blir ni väl omhändertagna i riktig slottsmiljö på Varaslätten, med fantastisk restaurang och otroligt trevlig personal. Slottet uppfyller nästa samtliga förutsättningar för den perfekta bröllopsfesten. Begränsad yta för dansgolv med direkt anslutning till baren skapar förutsättningar för fantastisk fest. Bröllopsmiddagen hålls vanligtvis i den så kallade Musiksalen som stängs efter middagen och låter gästerna mingla i resterande delarna av slottet och hålla sig runt bar och dansgolv. Den enda nackdelen med Bjertorp Slott är att de inte tillåter rökmaskiner. Men trots det är Bjertorp vårt 5 stjärniga alternativ för slottsbröllop och vi vågar påstå att detta är en av de absolut mest magiska platserna för bröllopsfester i Västra Sverige.

Läs mer om Bjertorp Slott

2. Stora Holms säteri – Gör det själv-valet

I utkanten av Göteborg ligger Stora Holms säteri, en trevlig bröllopslokal och en av de allra bästa på temat ”gör det själv” i lantlig miljö. Här kan ni själva ta in catering, ta med egen dryck och lokalen har ingen begränsning på hur sent festen får pågå och tillåter användning av rökmaskin. Ett bra val för er som vill göra mer själva och kanske vill att festen skall pågå länge.