Tips för att ansluta teknik vid bröllopsfest

På bröllopsfester och event är det viktigt att tekniken fungerar och att det går att ansluta den utrustning som ni behöver använda utan problem.

Ibland uppstår situationer där det är lätt kan uppstå tekniska problem om man inte är förberedd, som exempelvis:

  • En gäst som ska hålla tal under bröllopsmiddagen vill ansluta sin egna dator till videoprojektor och PA-anläggning under middagen
  • Toastmaster eller toastmadame vill ansluta sin mobiltelefon för att spela bakgrundsmusik som förberetts i en Spotify-spellista
  • En gäst som är musiker ska ansluta sitt instrument för att göra ett framträdande under festen

Låt oss ge några enkla tips för att undvika de vanligaste fallgroparna

1 – Testa i god tid att allt fungerar

Koppla in och testa allt. Dator, mikrofoner, ljudsystem och vad som kommer användas. Ingen vill stå med stressen av att inte få bild från datorn eller att ljudet inte fungerar mitt under festen.

2 – Ändra inte i tekniken under pågående fest

När allt är inkopplat, testat, soundcheckat och klart så rör inte installationen. Flytta inte runt teknik i olika rum under pågående fest utan hyr hellre extra utrustning vid behov. Undvik att byta dator för presentationer under bröllopsmiddagen utan be hellre toastmaster/toastmadame samla in eventuella videos och presentationer och spela upp allt från en och samma dator under hela middagen.

3 – Se till att alla trådlösa enheter är fulladdade

Säkerställ att laptops är anslutna med strömkabel om det är möjligt, att alla mikrofoner har nya eller fulladdade batterier och att det finns extra batterier till hands om de ändå skulle ladda ur.

4 – Meddela teknikleverantören vad för utrustning som skall anslutas

Det är inte alltid helt lätt att prata samma språk när det kommer till sladdar, kontakter och vad som skall anslutas. Om ni är osäkra så brukar vi rekommendera att ta ett kort på kontakterna till enheten som skall anslutas och maila till oss så löser vi det. Nedan har vi samlat vanliga typer av kontakter för att ansluta olika typer av signalkablar för att underlätta.

Datasignal

Ansluta ljud

När man kopplar in ljudutrustning till ett stor PA-anläggning eller högtalarsystem är det viktigt att få en ren signal, fri från störningar. Det bästa sättet är att använda en så kallad balanserad signal.

Vad är en balanserad kabel?

En balanserad kabel, som exempelvis kablar med XLR-kontakter (”mikrofonkablar”) har en jord/nolla samt en plus och en minus-signal där plus och minus är exakt samma signal fast inverterad. Om signalen är +0,3V på ena sidan så är den -0,3V på andra. Skulle det uppstå en störning på signalen så uppstår den på både plus och minussidan vilket gör att summan av den blir noll och den därmed inte förstärks.

Hur gör man om det inte finns någon balanserad signal?

I profesionell ljudutrustning är balanserad signal standard men de flesta anslutningar från hemelektronik saknar möjligheten att ansluta till balanserad signal. En av de vanligaste källorna till ljudstörningar på bröllop och event är anslutna datorer när dessa ansluts direkt från hörlursutgången.

Hörlursutgången är inte en balanserad signal och beroende på hur datorn är konstruerad kan man dels få störningsljud från exempelvis hårddiskar och fläktar i datorn eller från annat i lokalen som stör. Ju längre anslutningskabeln är, ju större är risken för problem. Detta är det absolut sämsta sättet att ansluta en dator på.

Det bästa sättet är att ansluta ett externt ljudkort med balanserde utgångar till datorn via exempelvis en USB-kabel och sedan ansluta balanserade kablar från ljudkortet till PA-anläggningen. På så sätt blir ljudsignalen inte störningskänslig, inte ens om ljudkabel från ljudkortet till anläggningen skulle vara 100m lång.

Om det inte finns något externt ljudkort tillgängligt och det är långt mellan dator och PA-anläggningen kan man även balansera signalen genom att med kort anslutningskabel från datorns ljudutgång ansluta en så kallad DI-box eller Linebox som omvandlar signalen till en balanserad signal och efter boxen blir signalen okänslig för störningar och kan skickas långa sträckor.

Video

Den absolut vanligaste anslutningen för digital videosignal idag är HDMI.

HDMI-kabel finns i flera oliker versioner och standarden har utvecklats allt eftersom upplösningen har ökat med tiden. Den vanligaste problemet vi stöter på är anvädningen av för långa HDMI-kablar mellan exempelvis dator och projektor. Vi rekommenderar max 3m HDMI-kabel vid 4K upplösning eller högre. För längre avstånd används speciella kablar (HDMI over Ethernet) och för riktigt långa avstånd konverterar vi signalen digitalt och överför den via en så kallad SDI-kabel istället.

Vill ni slippa tänka på allt detta?

Om ni hellre vill fokusera på att njuta av er stora dag än att oroa er för teknik så finns vi här för er. Vi ser till att tekniken fungerar och skräddarsyr upplägget efter era behov. Vi kan finnas på plats under hela dagen för att se till att tekniken fungerar eller så kan vi leverera, koppla in och testa tekniken tillsammans med er toastmaster/toastmadame så att de är trygga med tekniken.